Pure ETCR

Pure ETCR

Grenzen verleggen op het circuit

We zijn op weg naar een duurzamer en innovatief tijdperk, zo ook in de wereld van autosport. En natuurlijk speelt CUPRA een belangrijke rol in dit nieuwe tijdperk. We waren de eerste autofabrikant die de deelname aan Extreme E aankondigde: een 100% elektrisch SUV-kampioenschap. Nu rollen we graag een nieuwe fase in, door de 100% elektrische toerwagenarena te betreden en deel te nemen aan PURE ETCR.

E-Racer
Pure ETCR
In samenwerking met het Zengő Motorsport Team hebben we de uitdaging van dit nieuwe kampioenschap aangegrepen door 's werelds eerste 100% elektrische race-toerwagen te bouwen op basis van de CUPRA Leon e-HYBRID: de CUPRA e-Racer. We werden ook ondersteund door ons team, dat uit vier coureurs van wereldklasse bestond: Mikel Azcona, Jordi Gené, Mattias Ekström en Dániel Nagy. “PURE ETCR is het begin van een nieuw tijdperk voor toerwagenraces: een tijdperk dat we bij CUPRA met trots inluiden, net zoals we ooit voorop liepen met het succesvolle TCR-concept”, zegt Dr. Tietz, Executive Vice-President Research & Development bij CUPRA.
cupra in pure etcr

We presenteerden een concept van de CUPRA e-Racer voor het eerst op de autosalon van Genève in maart 2018. Ter gelegenheid van de tweede verjaardag van CUPRA in februari 2020, onthulden we het eindresultaat. Dankzij de vier elektromotoren op de achteras en het vloeistofgekoelde accupakket van 65 kWh genereert hij een gecombineerd maximaal vermogen van 500 kW (680 pk) en een maximumkoppel van 960 Nm. Hij accelereert van 0 naar 100 km/u in slechts 3,2 seconden en kan een topsnelheid van 270 km/u bereiken.

cupra in pure etcr

CUPRA heeft twee e-Racers ingezet in de PURE ETCR, ondersteund door een team dat jeugd en ervaring combineerde om CUPRA te helpen zijn enige doel te bereiken: vechten voor de eerste kampioenstitel in de geschiedenis van elektrisch toerwagen racen. Voor het hele team was PURE ETCR een ongekende uitdaging, niet alleen omdat het een compleet nieuwe technologie betrof, maar ook omdat het wedstrijdformat zo revolutionair was.

En al het harde werk heeft zijn vruchten afgeworpen. We hebben namelijk geschiedenis geschreven door als eerste te starten met ETCR én als eerste te finishen in het 2021 ETCR kampioenschap. Niet alleen heeft Mikel Azcona, CUPRA coureur, de eerste race van het eerste ETCR kampioenschap ooit gewonnen. Mattias Ekström, ook CUPRA coureur, heeft de coureurstitel gewonnen én CUPRA heeft de constructeurstitel gewonnen. We zijn enorm trots op ons team en onze prestaties en kijken uit naar het volgende kampioenschap.

CUPRA e-Racer
In PURE ETCR worden deelnemers in groepen ingedeeld en nemen het tegen elkaar op in korte, spannende races van 8-10 kilometer. Coureurs hebben hulpmiddelen, "Power-ups", om een extra boost te geven wanneer dat nodig is. En aangezien elke race 12-15 kilometer duurt, is de positionering voor de laatste rondes afhankelijk van de resultaten die worden behaald tijdens de "gevechten" in de vroege stadia. De winnaar van het totale evenement wordt aangekondigd als "King of the Weekend": en scoort het hoogste aantal punten (30).
De gelijkheid van de deelnemers is gegarandeerd, aangezien alle voertuigen qua technische opstelling erg op elkaar lijken. Volgens regulering moeten het allemaal volledig elektrische auto's met achterwielaandrijving zijn en een vermogen van 500 kW met een 65 kWh-batterij overbrengen. De enige gebieden waar aanpassingen zijn toegestaan, zijn het ontwerp van het chassis, de aerodynamica en de afmetingen van het voertuig.
cupra x squared experience

Squared Experience

CUPRA Squared Experience smelt de virtuele én echte wereld samen tot één unieke race-ervaring. Virtueel racen in een échte auto op een écht circuit. Het klinkt onwerkelijk, maar de toekomst van racing is in aantocht.

Ontdek meer >

CUPRA modellen

Liefde voor rijden, voorkeur voor inspirerend design, gebrand op prestatie? Onze roots in Racing vertalen zich in onvergetelijk rijplezier. Ontdek welk CUPRA model jou het beste past.

Ontdek de CUPRA modellen >

Never miss a beat

Schrijf je in voor de CUPRA Nieuwsbrief, dan ben je altijd als eerste op de hoogte van het laatste nieuws.

 

Houd me op de hoogte >