Wat kost elektrisch rijden?

cupra born kosten van elektrisch rijden

De kosten van elektrisch rijden

Vaak is de aanschafprijs van elektrische auto's hoger dan van een vergelijkbare auto met een brandstofmotor. Daartegenover staat dat het bezit en gebruik van een elektrische auto over het algemeen goedkoper is. Elektrische rijden is dus niet alleen beter voor het milieu, het is ook nog eens beter voor de portemonnee. Op deze pagina vind je het antwoord op de vraag: wat kost elektrisch rijden?

Vaste kosten elektrische auto

De kosten van elektrisch rijden kun je verdelen in vaste kosten en variabele kosten. Vaste kosten zijn kosten die je per maand betaalt ongeacht het aantal kilometers dat je rijdt. Onder de vaste kosten vallen:

  • Afschrijving
  • Verzekering
  • Wegenbelasting
  • Regulier onderhoud (inspectieservice en apk)

Variabele kosten elektrische auto

De variabele kosten zijn kosten die afhangen van het aantal kilometers dat je rijdt en hoe lang je de auto in bezit hebt. Onder de variabele kosten van elektrisch rijden vallen:

  • Stroomverbruik
  • Onvoorzien onderhoud
  • Reparaties en vervangen slijtageonderdelen (zoals banden en remmen)
cupra born

Zoveel kost het opladen

De kosten voor het opladen van jouw CUPRA hangt af van het abonnement dat je hebt en waar je laadt; thuis, aan een laadpaal in de buurt of aan een snellader. Hieronder zijn enkele rekenvoorbeelden te zien. De prijzen per kWh verschillen natuurlijk per huishouden en aanbieder, dus de prijzen hieronder zijn indicatief.

 

Geschatte kosten per kWh
- Thuis laden: € 0,45 per kWh
- Openbaar laden: € 0,65 per kWh
- Snellader: € 0,85 per kWh

Kosten opladen CUPRA Formentor, Leon en Leon Sportstourer naar 100%
- Thuis: € 5,76 
- Openbaar: € 8,32
- Snellader: € 10,88

Kosten opladen CUPRA Born 58kWh naar 100%
- Thuis: € 26,10 
- Openbaar: € 37,70
- Snellader: € 49,30

Een rekenvoorbeeld

Hoeveel kost elektrisch rijden per kilometer en per maand? Hieronder vind je een berekening voor de aanschaf van een CUPRA Born Impulse met 58 kWh accupakket (€ 36.940, januari 2024), die 4 jaar in bezit is en 10.000 kilometer per jaar rijdt. De getoonde prijzen zijn indicatief en uitgaande van de provincie Utrecht. Aan de hand van deze berekening kun je zelf een inschatting maken van hoeveel elektrisch rijden jou kost.

Type kosten

Kosten

Afschrijving (50% van de nieuwwaarde) € 18.470
Verzekering (70% no-claim, WA+) € 700
Wegenbelasting (0% in 2024, 75% in 2025 en 100% in 2026 en 2027)

€ 2.805

Regulier onderhoud (7 jaar inclusief) € 0
Stroomverbruik (15,5 kWh per 100 km, €0,65 per kWh) €4.030
Totale geschatte kosten voor 4 jaar en 40.000 km € 26.005
Totale geschatte kosten per maand € 541.77
Totale geschatte kosten per kilometer € 0,65


CUPRA Born

Onderhoudskosten elektrische auto

Een elektrische auto heeft een elektromotor in plaats van een verbrandingsmotor. Dit betekent veel minder bewegende onderdelen, waardoor een elektrische auto minder vaak onderhoud nodig heeft. Zaken als de olie verversen, filters vervangen of de distributieriem vervangen, hoeven dus niet te gebeuren. Dat scheelt veel geld. Ook hoeft een elektrische auto geen grote of kleine beurt te krijgen. De CUPRA Born hoeft slechts elke twee jaar naar een CUPRA Service Partner voor een inspectieservice. De CUPRA Born wordt standaard geleverd inclusief 7 jaar gratis onderhoud en APK. Dat resulteert dus niet alleen in goedkoop elektrisch rijden, maar ook in zorgeloos elektrisch rijden. En dat is ook wat waard.


Slijtageonderdelen elektrische auto

De banden van een elektrische auto gaan over het algemeen iets minder lang mee dan bij een auto met een verbrandingsmotor, dit vanwege de beschikbare kracht van de elektromotor en het hogere gewicht van de auto. De remmen gaan weer wat langer mee omdat een elektrische auto veel afremt op de elektromotor. Het accupakket van een elektrische auto is ook aan slijtage onderhevig. Dit gaat echter over het algemeen lang mee en bovendien wordt de CUPRA Born standaard geleverd met 8 jaar garantie op de hoogvoltaccu.

CUPRA Born

Fiscale voordelen elektrische auto

 

Om elektrisch rijden te stimuleren heeft de Nederlandse Overheid enkele maatregelen getroffen. Dankzij deze maatregelen vallen de kosten voor elektrisch rijden over het algemeen lager uit dan bij een vergelijkbare auto met een verbrandingsmotor. Momenteel zijn de fiscale voordelen:

 

CUPRA Born

SEPP-subsidie

Elk jaar is er een subsidiepot beschikbaar waar elke particulier gebruik van kan maken. Bij de aanschaf van een elektrische auto krijg je een bepaald bedrag van de overheid of je ontvangt een maandelijkse korting op je Private Leasetarief. Alles over de subsidie voor elektrische auto's vind je op deze pagina.

Lagere bijtelling

De bijtelling voor elektrische auto's is tot en met 2024 gezet op 16%, in plaats van de reguliere 22% voor auto's met een verbrandingsmotor. De 16% geldt echter wel alleen voor de eerste € 30.000 van de catalogusprijs. In 2025 stijgt het bijtellingspercentage naar 17%, naar ten slotte het reguliere percentage van 22% in 2026.

Geen BPM

De bpm is de belasting voor personenauto's en motorrijwielen. Dit is een extra belasting die je betaalt bij de aanschaf van een auto of motor. De hoogte van de bpm hangt af van de CO2-uitstoot van de auto en omdat elektrische auto's geen directe CO2-uitstoot heeft, zijn deze in ieder geval tot en met 2024 vrijgesteld van bpm.

Geen wegenbelasting

De motorrijtuigenbelasting, ofwel wegenbelasting, betaal je voor het gebruik van het wegennet in Nederland. De hoogte hiervan hangt af van de gewichtsklasse van de auto en de provincie waarin je woont. Tot en met 2024 zijn elektrische auto's ook vrijgesteld van wegenbelasting.

Kosten elektrische auto leasen

 

De kosten voor het leasen van een elektrische auto verschillen van de leasekosten voor een auto met een verbrandingsmotor. De maandelijkse leaseprijs kan verschillen en ook de bijtelling voor de zakelijke rijder is lager.

 

CUPRA Private Lease
cupra born private leasen

Een elektrische auto Private Leasen

Bij het Private Leasen van een elektrische auto betaal je één vast bedrag per maand voor alle vaste en bijna alle variabele kosten. Je betaalt dus alleen voor het laden. Je rijdt al in een CUPRA Born Essential vanaf € 539* per maand op basis van 60 maanden en 10.000 kilometer per jaar. Wat is zorgeloos rijden jou waard?

Meer over Private Lease >


Een elektrische auto zakelijk leasen

Met Operational Lease betaal je zelf meestal niks voor het daadwerkelijke gebruik van de auto. Je betaalt slechts belasting over het gebruik van de auto: de bijtelling. Je betaalt geen bijtelling wanneer je kunt aantonen dat je de auto niet privé gebruikt. Ontdek alles over Operational Lease bij CUPRA.

Meer over zakelijk leasen >

cupra born zakelijke leasen

Ontdek meer over elektrisch rijden bij CUPRA

Zuinig elektrisch rijden

Met een elektrische auto wil je zo weinig mogelijk laden, dus je wilt zo zuinig mogelijk rijden en alles uit één acculading halen.

Meer over de actieradius >

Sportief elektrisch rijden

Bij CUPRA snappen we dat je niet alleen maar zuinig wilt rijden. Soms wil je gewoon gebruik maken van de performance die een CUPRA heeft. Dat is Electrifying performance.

Electrifying performance >

Ontdek onze modellen

Liefde voor autorijden, voorkeur voor inspirerend design, gebrand op prestaties? Ontdek welk CUPRA model jou het beste past. Volledig elektrisch of plug-in hybride.

Ontdek onze modellen >

Never miss a beat

Schrijf je in voor de CUPRA Nieuwsbrief, dan ben je altijd als eerste op de hoogte van het laatste nieuws.

 

Houd me op de hoogte >