De actieradius van een elektrische auto

CUPRA Actieradius elektrische auto

Actieradius, range, reikwijdte

Termen die je bij vrijwel elke elektrische auto tegenkomt. Wat wordt hier eigenlijk precies mee bedoeld? En hoe haal je het maximale uit een volle accu?

electrifying performance elektrisch rijden cupra laadpalen

Wat is actieradius?

De afstand die een elektrische auto, of hybride auto in elektrische modus, kan afleggen met een volledig opgeladen accu wordt range, actieradius of reikwijdte genoemd. Net als bij een auto met een verbrandingsmotor hangt de actieradius af van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld de buitentemperatuur, de snelheid waarmee je optrekt en rijdt, en hoe zwaar de auto beladen is.

cupra leon

Wat vermindert de actieradius?

De actieradius van een elektrische auto wordt beïnvloed door verschillende factoren waar je soms geen en soms wel invloed op hebt. Zaken waar je geen invloed op hebt, zijn bijvoorbeeld de buitentemperatuur, de weersomstandigheden en de temperatuur van de accu. Factoren waar je wel invloed op hebt, zijn je rijstijl, het soort banden (bandenmaat en type rubber) en de accessoires (zoals airconditioning) waar je in je auto gebruik van maakt.

Tips voor zuinig elektrisch rijden

Haal het maximale uit een volle accu met de onderstaande tips

cupra electrifying performance elektrisch rijden voordelen

Tip 1 – Laat je CUPRA uitrollen

Vooruitkijken is altijd een goed idee tijdens het rijden, maar wist je dat je CUPRA energie terugwint als je ‘m laat uitrollen? Dit is opladen zonder iets uit te geven.

cupra electrifying performance elektrisch rijden voordelen

Tip 2 – Gebruik Eco Modus

In de juiste stand haal je de meeste kilometers uit één acculading. Zet je CUPRA dus in Eco Modus als je voor een maximale range wilt gaan.

cupra electrifying performance elektrisch rijden voordelen

Tip 3 – Doe een warming up

Gebruik een CUPRA Connected Car App om je auto alvast te verwarmen terwijl hij oplaadt. Je stapt niet alleen in een warme auto maar je bespaart ook op de acculading tijdens het rijden.

cupra electrifying performance elektrisch rijden voordelen

Tip 4 – Check het infotainmentsysteem

Het infotainmentsysteem van je CUPRA geeft je bespaartips terwijl je rijdt. Bijvoorbeeld hoe je je rijgedrag kunt aanpassen om meer kilometers te halen, hoe je energie terugwint en natuurlijk ook wat de snelste route is naar je bestemming.

cupra electrifying performance elektrisch rijden voordelen

Tip 5 – Neem alleen mee wat je nodig hebt

Een lichtere auto gaat verder dan een zwaar bepakte. Neem dus alleen mee wat je nodig hebt, want het bereik daalt met elke extra tas of koffer die in je auto ligt. Per 100 kilogram verlies je ongeveer 5 kilometer aan range.

cupra electrifying performance elektrisch rijden voordelen

Tip 6 - Controleer je bandenspanning

Een te zachte band zorgt voor veel meer rolweerstand dan nodig is. Meer rolweerstand betekent meer energieverbruik en dus minder kilometers. Een te harde band is ook niet goed, dat verminderd je grip.

De actieradius van de CUPRA modellen

Volledig elektrisch en hybride

CUPRA Born

CUPRA Born
100% elektrisch

Actieradius: tot 550 kilometer¹
Vanafprijs: € 36.940**

Ontdek nu >
CUPRA Formentor

CUPRA Formentor
Plug-in hybride

Elektrische actieradius: tot 59 kilometer¹
Vanafprijs: € 42.490**

Ontdek nu >
CUPRA Leon

CUPRA Leon
Plug-in hybride

Elektrische actieradius: tot 61 kilometer¹
Vanafprijs: € 39.990**

Ontdek nu >
cupra leon sportstourer

CUPRA Leon Sportstourer
Plug-in hybride

Elektrische actieradius: tot 61 kilometer¹
Vanafprijs: € 41.490**

Ontdek nu >

¹ Het genoemde aantal kilometers is de theoretische maximale actieradius volgens de WLTP testsystematiek. Deze maximale actieradius kan onder meer worden beïnvloed door de voertuigconfiguratie, acculeeftijd en -conditie, rijstijl en de gebruiks-, omgevings- en klimaatomstandigheden zoals de buitentemperatuur, de verkeerssituatie en het rijgedrag.

Wat is WLTP?

De afkorting WLTP staat voor Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure. De WLTP is de opvolger van de vroegere NEDC-methode en is een zwaardere en meer betrouwbare test. Het is een test die wordt uitgevoerd bij de typegoedkeuring van een auto, waarbij bij benzine- en dieselauto's de uitlaatgasemissies worden gemeten om te bekijken of deze voldoen aan de geldende emissienorm, en bij hybride- en elektrische auto's het energieverbruik en de actieradius worden gemeten. Een actieradius die uit de WLTP test komt, wordt vermeld als de maximale actieradius die gehaald kan worden met dat model.

electrifying performance elektrisch rijden cupra laadpas

Ontdek meer over elektrisch rijden bij CUPRA

Sportief elektrisch rijden

Bij CUPRA snappen we dat je niet alleen maar zuinig wilt rijden. Soms wil je gewoon gebruik maken van de performance die een CUPRA heeft. Dat is Electrifying performance.

Electrifying performance >

Laadpalen

Opladen doe je aan een laadpaal. Inmiddels staan er zo'n 110.000 openbare laadpalen in Nederland. Je kunt ook een laadpaal aanschaffen en laten plaatsen voor privégebruik.

Meer over laadpalen >

Ontdek onze modellen

Liefde voor autorijden, voorkeur voor inspirerend design, gebrand op prestaties? Ontdek welk CUPRA model jou het beste past. Volledig elektrisch of plug-in hybride.

Ontdek onze modellen >

Never miss a beat

Schrijf je in voor de CUPRA Nieuwsbrief, dan ben je altijd als eerste op de hoogte van het laatste nieuws.

 

Houd me op de hoogte >