Net als bij huishoudelijke apparaten en auto's, heeft de Europese Unie sinds 2012 ook voor banden een ‘energielabel’ verplicht gesteld. Het bandenlabel geeft aan hoe goed de band presteert met betrekking tot onder andere brandstofefficiëntie, grip bij nat wegdek en extern afrolgeluid.
Vanaf 1 mei 2021 is het EU-bandenlabel vernieuwd en moet het bandenlabel ook bij nieuwe auto’s getoond worden. Op ieder bandenlabel staat een QR-code die is gekoppeld aan een openbare Europese database met productinformatie over de specifieke band.
‘Brandstofefficiëntie’ laat in 5 klassen (A t/m E) zien hoe de band scoort op brandstofverbruik als gevolg van de rolweerstand van de band op het wegdek.
'Grip op nat wegdek’ geeft in 5 klassen (A t/m E) aan hoe goed de band presteert op een nat wegdek
‘Afrolgeluid’ geeft in 3 klassen (A t/m C) en in decibel (dB) informatie over de hoeveelheid afrolgeluid van de band.
Het ‘sneeuwsymbool’ laat zien of een band geschikt is voor gebruik bij hevige sneeuwcondities.
Het ‘ijssymbool’ laat zien of een band geschikt is voor gebruik bij zeer hevige sneeuw- en ijscondities. Let op: het gebruik van banden met dit symbool in minder hevige omstandigheden (warmere temperaturen of bij nat wegdek) resulteert in verminderde prestaties van de banden en hevigere slijtage.
Een zuinige rijstijl draagt bij aan een lager verbruik, bijvoorbeeld goed anticiperen, gelijkmatig rijden en brandstof besparende voorzieningen inschakelen. Zorg ook voor de juiste bandenspanning. Dat scheelt in het verbruik, verbetert de wegligging en verlengt de levensduur van de banden.
De Europese regelgeving geldt voor banden van personenwagens, lichte bedrijfswagens en zware bedrijfswagens.
Nee, je kunt niet zelf de banden uitkiezen, dit doet de autofabrikant. Bij het online samenstellen van je nieuwe auto, wordt het ter illustratie getoond. Zo kun je zien welke banden er gemonteerd zouden kunnen worden op de betreffende auto. De autofabrikant zorgt ervoor dat de beste band op de auto komt die voldoet aan de eisen voor veiligheid, comfort, brandstofefficiëntie en vele andere factoren.
Vanaf 1 mei 2021 gaat het nieuwe bandenlabel in. Alle nieuw geproduceerde auto’s moeten dan voorzien zijn van het nieuwe bandenlabel.
Bij het online samenstellen van je nieuwe auto, wordt dit ter illustratie getoond. Nadat je je auto en je velgmaat hebt geselecteerd, verschijnt er een icoontje (i). Door hierop te klikken, vind je meer informatie en het specificatieblad. Bij auto’s die in de showroom staan, wordt het bandenlabel in de nabijheid van de auto getoond, meestal op de zuil met het energielabel van de auto. Uiteraard kun je ook altijd een CUPRA Specialist raadplegen, zij helpen je graag.
Voor jou als klant verandert er niets. Per 1 mei 2021 kun je zien welke banden er bij vervanging gemonteerd kunnen worden op jouw auto. Ook kun je zien op het nieuwe bandenlabel wat de eigenschappen van die banden zijn.
Aan de binnenzijde van het tankklepje kun je zien wat de juiste bandenspanning is voor jouw CUPRA. Controleer minimaal elke twee maanden de bandenspanning en pomp zo nodig lucht bij. Dit verbetert de brandstofefficiëntie, de grip op (nat) wegdek, de wegligging, de remweg en het rijcomfort en vermindert het afrolgeluid van de banden. Daarnaast adviseren wij om 'het nieuwe rijden' toe te passen. Met een gematigde, energie-efficiënte rijstijl kan het brandstofverbruik en de bandenslijtage aanzienlijk worden verminderd. Voor een optimale energie-efficiënte rijstijl, maar vooral ook voor de veiligheid, is het belangrijk om ook altijd voldoende afstand te houden, om zo min mogelijk te hoeven remmen en indien nodig, tijdig te kunnen stoppen.
Het nieuwe label moet worden getoond bij banden die na 1 mei 2021 geproduceerd zijn. Banden die voor 1 mei 2021 geproduceerd zijn hebben nog het ‘oude’ bandenlabel.
Bij de keuze voor een nieuwe band kun je meer specificaties over de band vinden dan voorheen. Daarmee kun je de band beter afstemmen op de door jouw wensen.
Ja, dat kan. Banden die geproduceerd zijn voor 1 mei mogen in ieder geval nog tot 1 december 2021 verkocht worden met het oude label.
Ja, dat kan. Bestaande zomer- en winterbanden kun je oprijden. Het nieuwe bandenlabel speelt bij aankoop van een nieuwe auto of nieuwe banden na 1 mei 2021.
Wanneer je losse banden aanschaft, is het nieuwe label te zien.
Op auto’s die geproduceerd zijn voor 1 mei geldt het oude bandenlabel. Het kan dus zijn dat je na 1 mei 2021 een auto in de CUPRA Garage aantreft zonder bandenlabel. Die auto is dan waarschijnlijk geproduceerd voor 1 mei 2021.
Op de site van de Europese Unie vind je alle informatie over het nieuwe bandenlabel en de regelgeving vanuit de EU.
Staat je vraag er niet bij of is het antwoord niet geheel duidelijk? Neem dan contact met ons op.