Ons DNA:CUPRA Experience :DJ Argy’s creative process 2021.2.1.0 NL/NL

DJ Argy

CUPRA Lifestyle: gedeelde passie is dubbele passie.

Vertel ons over je passie voor muziek.

Toen ik 15 was, bezocht ik de plaatselijke platenzaak ontzettend vaak. Op een dag werkte er een man die me een CD-Rom met software om muziek mee te produceren gaf. Nadat ik het op mijn computer had geïnstalleerd ben ik een week niet buiten geweest! Dat was het begin, nu tour ik wereldwijd.

Hoe ziet jouw creatieve proces eruit?

Ik creëer mijn nummers altijd in de studio, meestal vroeg in de ochtend. Ik heb een ander slaapritme dan andere artiesten. Mijn ritme is vergelijkbaar met iemand die werkt bij een bank.

Ik maak mijn muziek helemaal zelf. Tijd in je eentje doorbrengen voelt erg therapeutisch en isolatie is goed voor mijn creatieve brein. Samenwerken is een stuk moeilijker en is vrij ongebruikelijk in de elektronische muziekscene.

Maar ik vind het wél ontzettend leuk om samen te werken met mensen die iets totaal anders doen. Daarom werk ik graag met zangers en zangeressen: zij hebben hele andere vaardigheden, maar we delen dezelfde passie. Het is fascinerend om mensen te vinden die ook gepassioneerd zijn over wat ze doen, die écht naar hun innerlijke stem luisteren en er van genieten om gewoon samen iets te creëren.

Voel je een bepaalde band met je publiek tijdens een optreden?

Ik raak in een speciale mindset tijdens live optredens. Ik verlies ieder gevoel voor tijd en ruimte, precies zoals het in de studio gaat als ik een nieuw nummer maak. Het is niet een gave die alleen creatieve mensen hebben, dit overkomt iedereen wanneer je je volledig in het heden onderdompelt.

Maar de magie zit hem voor mij in het feit dat ik het publiek tot een punt kan brengen waarop ze volledig open staan voor alles en op ieder nummer willen dansen. Anders zouden DJ’s allang vervangen zijn door afspeellijsten. Er is namelijk geen magische knop die in één keer deze perfecte sfeer neerzet.

Wanneer deze sfeer er is, gaat het zo diep dat ik het bijna kan voelen. Ik voel precies het moment aan waarop ik met het publiek aansluiting vind. Niets geeft me zo’n gevoel van geluk als het delen van mijn passie.

Wie zijn jouw rolmodellen?

Ik heb bewondering voor mensen die de tand des tijds hebben doorstaan. Artiesten die na vijftig jaar nog steeds geweldig klinken; zoals Ryuichi Sakamoto, die een enorm gevarieerd portfolio heeft Mijn rolmodellen zijn vaak veelzijdige, overvloedige en tijdloze muzikanten. Onsterfelijke muziek is wat mij betreft de heilige graal.